Filmens födelsedag firades!

Sveriges Filmförbund firade filmens födelsedag den 28 december med ett kortfilmsmaraton på Bio Roy i Göteborg. Den 28 december 1895 genomförde Bröderna Lumière sin första filmvisning för allmän, betalande publik på Grand Cafe i Paris. Datumet brukar därför anses vara filmens födelsedag! Bröderna visade bl.a sin kortfilm ”L’Arrivée d’un train en gare de la Ciotat” (Tåget ankommer Ciotats station) vilket sägs ha skapat full panik bland publiken.

Vi firade med prisbelönta kortfilmer och publikfavoriter! Det blev en härlig kavalkad av roliga, allvarliga, tänkvärda, tokiga och kärleksfulla filmer. Totalt visade vi 23 filmer ur alla möjliga genrer. Kortaste filmen var 29 sekunder och den längsta 13.25 min och alla filmer var engelsktextade. Sju av filmerna var dessutom prisvinnare vid Minutfilmsfestivalen 2021.

Till födelsedagsfirandet välkomnade vi kortfilmsentusiaster i alla åldrar till en härlig biostund där publiken även kunde välja sin favorit och tävla om biobiljetter. Det var fjärde gången vi uppmärksammade filmens födelsedag och detta gjordes i samarbete med LadyBug Festival.