Death café

Under en intressant januarikväll på Garaget i Malmö visades och diskuterades sex kortfilmer på temat döden. Publiken välkomnades av ett dukat fikabord och en kort presentation av arrangörerna och samarbetet mellan Sveriges Filmförbund och Death Café Malmö. Death Café Malmö anordnar regelbundet ett filosofiskt fikarum dit alla är välkomna för att samtala om det tabubelagda ämnet döden. Idén med kortfilmskvällen var att visa filmer på temat för att sätta igång ett djupare samtal kring ämnet.

Först ut var Stina Rapps dokumentär På en bår över stjärnorna (2020) som skildrar tre kollegors arbete på ett bårhus, följt av Rickie Cais animation To the Moon (2022) som handlar om livet och livsöden under krig. Efter det visades Simon Revillas dokumentär Obituary (2021) som handlar om en äldre man vars död inte upptäckts förrän han legat död i sin bostad i två år. Därefter visades animationen Man or a Moose (2020) av Marcus Holmqvist som handlar om dödande av djur och en ung mans relation till naturen. Följt av Henrik Dahlbrings dokumentär Across the Andes (2019) där regissören skildrar sitt egna och sin systers minne av en bortgången förälder. Visningen avslutades med Adam Bejstams animation A Bright Destination (2021) som följer en döende astronauts resa genom livets alla minnen och rymdens oändlighet.

Efter visningen av filmerna följde en diskussion i mindre grupper. I diskussionsgrupperna gavs publiken utrymme för att dela sina tankar om filmerna och om ämnet i stort. Det var en mycket uppskattad kväll fylld av kärlek och sorg, tårar och skratt. Tack till alla som kom och delade med sig av sina tankar och ett extra tack till filmskapare som ville medverka med sina starka och värmande filmer.

Ebba Stoppelenburg

20240226