Utvecklingsstipendiater hösten 2022

Nu är alla Sfilms 20 utvecklingsstipendier utdelade! Denna gång är vi med och möjliggör allt från scenografi och teknik till resor och utvecklande samtal mellan filmskapare.

Tack till alla som sökte! Den här utlysningen valde vi att även prioritera några som tilldelats stipendium tidigare, så det lönar sig alltid att söka! Du som sökte men tyvärr inte kunde få ett stipendium den här gången, rekommenderar vi starkt att söka igen i nästa utlysning som dyker upp i vår. Ett tips för att öka chanserna är att inte skriva alldeles för kort, för det är svårt att bedöma någonting utifrån 1-2 meningar. Vi rekommenderar 10-30 meningar. Ett annat tips är att stipendiet inte kan stötta rena skolprojekt. Däremot går det bra att söka för filmprojekt som görs parallellt med att du går en filmutbildning. Vi förstår att det ibland finns en gråzon. Där kan den ledande frågan vara: är filmen en skoluppgift? Vi kommer framåt att se över om vi ibland även kan stötta projekt som görs inom filmutbildningar, så håll utkik efter förändrade förutsättningar.

Bli först med att få veta när det går att söka genom att se till att du har ett aktivt medlemskap och att läsa våra nyhetsbrev som går ut till alla medlemmar. Vi kämpar hela tiden för att kunna stötta fler medlemmar med stipendier och andra typer av satsningar. Vi verkar också aktivt för att nå nya målgrupper med vårt medlemsskapserbjudande och våra utlysningar, för att stärka mångfalden.

Parisa Rezai
Parisa ska spela in en pilot för en kortfilm och använda stipendiet till kostymkostnader. Tanken är att den ska utspela sig i fjällen och i skogen, hon vill få fram det Sverige-romantiska och det sagoliknande. Kortfilmen är en fantasysaga som kommer använda mycket dans och musik för att berätta om ett tvillingpar som blev separerade från varandra vid födseln.

Cecilia Nordstrand
Cecilia ska använda stipendiet för att utveckla hennes färdigheter i After Effects genom en onlinekurs. Hon håller på med en dokumentär, Mamma, som handlar om åldrande och död, konsten och havet. Hon ska åka till Kavalla för att slutföra filmen men behöver först utveckla färdigheterna i After Effects.

Odd Runeborg
Stipendiet ska användas till att uppdatera ljudutrustningen inför en kortfilm. Filmen är tänkt som ett tätt kammarspel med hårt driven dialog mellan två kvinnor som varit med om en traumatisk händelse under sitt senaste arbetspass.

Adrian Pauli
Adrian ska använda stipendiet till kostnader för scenografi, bensin, fika och lunch till en kortfilm som har spelats in under hösten. Filmen handlar om Alma, 23, som är hemma hos sina morföräldrar för att hjälpa dem med hemarbetet. Ståendes i den klaustrofobiska hissen och den kala tvättstugan ringer hon upprepade gånger till sitt senaste kärleksintresse utan framgång. Till slut svarar han och säger att det är slut. Vad gör att Almas morföräldrar varit gifta i 50 år, medan Almas flört inte ens kan svara i telefon?

Filmen är skriven och regisserad av Emilie Forsman och producerad av Adrian. Just nu är filmen i postproduktion med förhoppningen om att den ska vara klar i slutet av januari.

Olga Krüssenberg
Olga ska använda stipendiet för att täcka en del av en resa till Svalbard, där hon ska filma en hybrid mellan dokumentär och fiktion som handlar om det kollektiva minnet på en plats som håller på att försvinna. Platsen är Svalbard, den sista civilisationen innan nordpolen tar vid.

I filmen kommer vi få möta invånarna på Svalbard. De flesta som bor här arbetar i den enda gruvan som fortfarande är i drift, med turism eller forskar på forskningscentret. Det är ett litet samhälle där människorna måste samarbeta på den ogästvänliga platsen. Exempelvis är det förbjudet att låsa ytterdörren eftersom folk måste kunna ta skydd ifall en isbjörn vandrar in i staden.

Gabriel Aspelin
Stipendiet kommer att användas för förproduktion och hyra av teknik, som till exempel gimbal till inspelningen. Gabriel befinner sig just nu i utvecklingsstadiet för en kortfilm som planeras spelas in i februari/mars. Filmen följer Simon, 25, som är påväg hem från en utekväll och då bevittnar ett överfall och blir indragen i en kamp på liv och död.

Jessica Steje
Stipendiet ska användas till resekostnader i samband med research i London, England. Filmmanuset Jessica jobbar på handlar om John och Mary Langdon Down som startade internatskolan Normansfield för personer med intellektuell funktionsnedsättning i 1860-talets England. Hon planerar att besöka Normansfield i utkanten av London under våren.

Edgar Thies-Lagergren
Stipendiet ska användas till resa och fika under inspelningen av kortfilmen Italian Fashion. Filmen handlar om förvrängningen av människan i sökandet efter bekräftelse och utspelar sig i ett modellsammanhang.

June Finney
June är i slutproduktionen av sin film ”Houseplants” och stipendiet ska användas för att hyra ett studio och trumset för att spela in musik för filmens soundtrack.

Filmen handlar om Ofelia som får sparken från Lush. Hon får en krukväxt som avskedspresent. Plantan blir ett totem för henne, en symbol för hennes misslyckande att dels behålla jobbet och dels att upprätthålla en viss ”image.” Därför förvandlar hon sin lägenhet till en djungel och plantorna kommer till liv, animerade av hennes misär.

Jacob Borgfors Mészaros
Stipendiet ska användas för att täcka uthyrningskostnader för kostym från inspelningen av hans kortfilm SOM GENTLEMEN som skedde i oktober. SOM GENTLEMEN är ett perioddrama som ämnar till att visa hur mäns rädsla för att uttrycka sina känslor kan leda till våldsamt beteende, till den grad där våldet blir intellektualiserat och ritualiserat.

Nicole Khadivi
Stipendiet ska användas till att kunna genomföra postproduktionen för en film hon nyligen spelat in. Filmen handlar om en relation mellan en far och en dotter, där faderns konstnärliga driv prioriteras framför dotterns välmående och deras relation.

Julia Malmberg
Julia ska använda pengarna till kostnader för litteratur som kan hjälpa utveckla ett nytt långfilmsmanus. Filmen är en mörk, psykologisk thriller inspirerad av Eyes Wide Shut och Fatal Attraction. I berättelsen följer vi ett nygift par som skaffar en inneboende vilken får dem att omvärdera sin syn på varandra.

Ett första utkast beräknas vara klart i maj 2023 och Julia kommer då börja leta efter en passande producent för projektet. Julia är utbildad manusförfattare och dramaturg och jobbar idag på ett filmbolag i Göteborg.

Claes Enwall
Stipendiet ska användas för att täcka förtäring åt en filmgrupp som ska träffas 3-4 gånger. Syftet är att diskutera frågor för att utveckla filmarbetet som flera av de i gruppen bedriver som hobby i liten skala.

Pollyanna Popermajer
Stipendiet ska användas till att införskaffa ljudteknik till ett kommande dokumentärprojekt. Dokumentären är en tragikomisk reflektion över utseendehets i ett vlogg-liknande format. Förhoppningen är att filmen är klar till årets slut.

Monica Mazzitelli
Stipendiet användes för att täcka resekostnader till IFEMA Festivalen i Malmö där hennes kortfilm ”Just Looking” visades.

Sebastian Pierredal
Stipendiet kommer användas till digitala ljudbibliotek och annan mjukvara kopplad till musik och ljudbearbetning av en kortfilm. Filmen handlar om Linus som, i sin abstinens, kommit till biblioteket för att köpa droger av sin langare. Narkotikan i fråga visar sig senare vara poesi och finlitteratur av historiens stora författare.

Emmy Christensen
Stipendiet ska användas till att göra en kortfilm som heter Föräldrastyrd. Filmen handlar om en 12 årig pojke som har homofobisk pappa, vilket gör att han själv blivit det. Han får dock hjälp att förstå att det är fel och inser att han kanske också gillar killar.

Alica Tserkovnaja
Stipendiet kommer att bidra till att täcka utgifterna för inköp av en projektor av mindre modell för att kunna vidareutveckla en specifik undervattens-scen.

Jonatan Nettréus
Stipendiet ska användas till bensinpengar, fika och postproduktion för en kortfilm. Filmen handlar om Linus, som åker till fjällen en vecka för att komma bort från sin jobbiga tillvaro och råkar hamna i en by med konstiga människor. Där träffar han en flicka vid namn Alva som behöver hans hjälp.

Margareta Pettersson
Stipendiet ska användas till mat vid inspelningen, en symbolisk ersättning för teammedlemmar och för att kunna skicka filmerna till olika filmfestivaler. Margareta vill göra en serie filmer om en kvinna i sin ålder som ska vara komiska men också allvarliga.