Skattkistan – ett urval spännande kortfilmer, Värnamo Filmhistoriska Festival

Föredrag & filmvisning:

22 april, 12:00 – 13:00

Salong 3, Biostaden, Gummifabriken

Presentatör: Aase Högfeldt

Sveriges filmförbund (Sfilm) presenterar:
Skattkistan – ett urval spännande kortfilmer.

Animation, drama, stumfilm och dokumentär från olika epoker visas i detta fina, roliga och intressanta kortfilmsprogram, där varje film har vunnit olika priser nationellt och internationellt. Bland andra ”Sommarhamn” (1959) av Jan Troell”, ”Theodor”(1984) av Johan Brisinger, “Möte med Flory”(1985) av Christina Olofson och Solens Vatten”(1994) av
Jessica Laurén. Filmskapare som sedan dess haft framgångar på olika sätt. Efter visningen blir det frågestund med publiken och samtal om kortfilm, jämställdhet och kreativitet med författaren, designern , regissören och animatören Jessica Laurén.

Sedan Sfilm för några år sedan började katalogisera och digitalisera förbundets filmarv, har det dykt upp många filmskatter både i arkivet, bland våra medlemmar och via samarbeten. I detta breda filmprogram presenterar Aase Högfeldt, producent och konstnärlig ledare för Sveriges Kortfilmfestival och Utlandsrepresentant för Sfilm, ett urval från Sfilms och medlemmars arkiv.

Sveriges Filmförbund (Sfilm) startade 1940 under namnet Riksförbundet Sveriges Filmamatörer. Sfilm är en ideell förening inom kultursektorn som välkomnar alla filmskapare oavsett härkomst eller kunskapsnivå och på olika sätt stödjer sina medlemmar i deras filmskapande. Sfilms flaggskepp, Sveriges Kortfilmfestival arrangeras årligen sedan 1957 och utöver detta sammanställer förbundet filmprogram, workshops, event och filmsamtal med olika fokus. Nytt för i år är “Filmosofi”- ett film och filosofisamtal i samarbete med Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis.

Sfilms grundsyn är mångfald, jämställdhet och en breddad representation vilket genomsyrar deras arbete.

Film ska göras av alla!
Film ska ses av alla!
Film ska handla om alla!

Läs mer:
Sverigeskortfilmfestival.se
ssfp.se

20230419