Föreläsning på Dunkers kulturhus i Helsingborg

Göran Du Rées, professor, filmare och medlem i Sfilms filmarkivsgrupp har blivit inbjuden av Folkuniversitetet i Helsingborg att hålla en valfri föreläsning. Han har då valt att fokusera på en av amatörfilmens okända legender, Börje Windfeldt, medlem och tidigare ordförande i Skånes Smalfilmsklubb.

Börje Windfeldt var lastbils-chaufför, animatör, filmare och en av Sveriges Smalfilmsförbunds (tidigare namn för Sfilm) mest prisbelönade personer, nationellt såväl som nordiskt och internationellt. Det är en okänd legend som gjorde fram till sin död, 1999, omkring 40 kortfilmer, alla underhållande, kluriga med social, filosofisk och politisk underton. De flesta filmerna är idag helt okända, då de är gjorda med analog filmteknik; 8mm och 16 mm film och inte heller finns i några filmarkiv.

Den 8 november föreläser han om den svenska amatörfilmen – främst kring Börje Windfeldts filmer.  Mer information hittar du här: https://helsingborg.se/event/nagra-ogonblick-av-svensk-okand-filmhistoria-med-goran-du-rees/