De fick Sfilms stipendium hösten 2023

Vi har nu glädjen att samlat presentera vilka 20 som tilldelades Sfilms stipendier i höstas. Det blev en grupp av helt fantastiska stipendiater med många, ganska olika, projekt.

Följande 20 tilldelades stipendiet:

Elin Roslund
Elin har skrivit ett filmmanus som är en blandning mellan konstfilm och drama. Det ska nu bli en film som hon ska producera själv och spela in med hjälp av skådisar och kompisar. Filmen handlar om ett gammalt par som levt hela sina liv tillsammans, men efter ett gräl splittar de upp. Rut, huvudkaraktären, ska ta kontrollen över sitt liv och hitta meningen med det. Stipendiet ska användas till att hyra en drönare, för att få en vid vinkel som är avslutningen på hela filmen.

Viktor Lundin
Viktor utvecklar två kortfilmer just nu som utforskar utanförskap i tonåren samt syskonrelationer. Han är i stort behov av att köpa en ny dator för manusutvecklingen då den han använder är över 10 år gammal. En ny dator kan både främja utvecklingen av Viktors egna kortfilmer samt hans samarbete med ett produktionsbolag och potentiella nya samarbetspartners. Stipendiet täcker såklart inte hela kostnaden för en ny dator, men bidrar till att möjliggöra köpet.
Viktor är medlem i Sfilm via Katrinebergs folkhögskola

Alva van Niekerk
Stipendiet ska gå till varm dryck, mat, scenografi och kostym för projektet ”Min pappa är död”, ett skilsmässodrama berättat från ett barns perspektiv. Alva beskriver hur hon i detta projekt ska utmana sig själv genom att skriva och regissera en personlig historia som kan nå ut till många. Hon vill även lära sig och utforska hur man regisserar barn.
Alva är medlem i Sfilm via Sundbybergs Folkhögskola.

Olle Ängeby
Stipendiet ska gå till utrustning i form av en hårddisk och en del av kostnaden för en ny datormus. Olle och hans team är i slutskedet av en dokumentär om en man som gör grillkol där utrustningen ska användas för att underlätta klippningen.

Jonas Eriksson
Jonas Eriksson har tidigare gått på Fridhems filmlinje och ska nu göra första kortfilmen efter examen. Filmen är en absurd skräckkomedi om ett ungt kärlekspar och stipendiet ska användas för att köpa in smink till gore.

Margareta Pettersson
Margareta ska göra en kortfilm om Alma som diskrimineras på sin arbetsplats på grund av sin ålder. Stipendiet ska täcka resekostnader samt mat och fika under inspelningen.

Samori Tovatt
Samori arbetar just nu med en film i post-produktion som undersöker temat ensamhet och isolation. Stipendiet kommer användas för att distribuera kortfilmen till filmfestivaler i Sverige och utomlands.

Elliott Blomberg Book
Stipendiet ska användas för att täcka kostnaderna för mat och fika till alla inblandade under inspelningen av hans nya kortfilm. Filmen handlar om relationen mellan Isabelle, 20 år och konstnärlig, och jämnåriga Sebastian, till ytan en fotbollskille som inte sticker ut ur mängden.

Sandra Mozard
Stipendiet ska användas för scenografiskt material, främst tryckmaterial som papper, färg och tyg till skapandet av olika objekt. Filmprojektet handlar om att ge röst åt något som tystats, dolts, genom att kombinera olika filmuttryck och använda konstnärliga objekt som är stora rumsliga samt små i modellform.

Per-Anders Agdler
Stipendiet ska användas för att köpa en hårddisk för att kunna färdigställa ett filmprojekt om Storsylglaciären. Filmprojektet handlar om att belysa den snabba avsmältningen av glaciären som ligger i västra jämtlandsfjällen och om konsekvenserna för växt och djurliv men också för dom människor som arbetar och vistas i området.

Kevin Naderi
Stipendiet ska användas för att täcka utgifter för resa och boende för visning av hans kortfilm på filmfestivaler i Norden. Filmen är ett nedtonad vänskapsdarama om två generationer av svensk-iranier och handlar om en utflugen son som rutinmässigt åker hem på besök hos sin far.

Irma Alterå Winberg
Stipendiet ska användas till att täcka vidare kostnader i den fortsatta utveckling av hennes kortfilmsprojekt. Kortfilmen handlar om ett syskonpar som är påväg till deras pappas begravning.

Joel Wiklund Ekman
Stipendiet ska användas till att köpa klipprogrammet DaVinci Resolve Studio för att kunna klippa ett antal minutfilmer under hösten och våren. Joel beskriver att minutfilmerna är ett intressant format som utmanar en som regissör att berätta effektivt på kort tid – utan att tumma på den konstnärliga kvalitén. Minutfilmen som han jobbar på mest just nu handlar om svartsjuka i en ung relation med en curlinghall som filmens kuliss.
Joel är medlem i Sfilm via Sundbybergs folkhogskola.

Martin Regner
Martin ska under resten av 2023 och våren 2024 göra ett antal kortfilmer om Ivar Kreuger, Kreugerkoncernen, Sydsvenska Kredit och Ivar Kreugers död i Paris 1932. Stipendiet ska användas till att ta ta miljöbilder i Paris för filmen om Ivar Kreugers död.

Jasmijn Kooijman
Stipendiet kommer användas till att resa till Nederländerna och göra intervjuer med Jasmijns pappa som kommer att vara grundläggande inför en kommande kortfilm.
Kortfilmen blir en hybrid där animerat och live-action material ska vävas ihop.

Ture von Reis
Stipendiet kommer att användas till att täcka fika-och matkostnader samt anmälningsavgifter till filmfestivaler för sin kortfilm ”Maskros”. Kortfilmen syftar till att på ett autentiskt och realistiskt sätt gestalta, utifrån ett barns perspektiv, hur det kan vara att leva med en förälder med ett alkoholberoende samt hur ett barn kan hantera beroendet.

Elisabeth Holm
Stipendiet ska gå till att delta i branschaktiviteter på Göteborgs filmfestival. Elisabeth håller på att plugga till manusförfattare och att kunna gå på filmfestivalens branschevent skulle betyda att hon får chansen att knyta kontakter hon behöver inför steget ut i sitt nya yrkesliv.

Benjamin Zemui
Stipendiet ska användas till att hyra objektiv och ljus till sin nya kortfilm. Filmen är en mix av spelfilm och dokumentär och handlar om relationen arborister får med träd över tid och relationen mellan kollegorna.

Elias Ekstedt
Stipendiet ska användas till kostnader för 8mm-film och eventuell framkallning av film till en kortfilm. Filmen är en dokumentär kortfilm om en fotoaffär och den analoga filmen, som Elias (bild 1) skapar tillsammans med Rewan Ibrahim (bild 2).

Claes Enwall
Stipendiet ska användas till att köpa in litteratur till sin filmgrupp som diskuterar och undersöker hur man skriver manus och gör en storyboard. De kommer sedan att själva skriva ett manus och göra storyboard för en kortfilm på max fem minuter.
Claes är medlem i Sfilm via Ericssons Film- och Videoklubb.