Vi har nu glädjen att samlat presentera

vilka 20 som tilldelades Sfilms stipendier våren/sommaren 2023! Denna gång är vi med och möjliggör allt från regiböcker av Judith Weston till programvara för redigering, hyra av studio för green screen och resekostnader till en filmfestival i Jordanien. Tack till alla som sökte! Det var högt tryck och många jättebra ansökningar. Den här utlysningen valde vi att prioritera en så stor geografisk spridning i landet som möjligt. Du som sökte men tyvärr inte kunde få ett stipendium den här gången, rekommenderar vi starkt att söka igen i nästa utlysning som dyker upp under hösten. Ett tips för att öka chanserna är att inte skriva alldeles för kort, för det är svårt att bedöma någonting utifrån 1-2 meningar. Vi rekommenderar 10-30 meningar. Ett annat tips är att stipendiet inte kan stötta rena skolprojekt. Däremot går det bra att söka för filmprojekt som görs parallellt med att du går en filmutbildning. Vi förstår att det ibland finns en gråzon. Där kan den ledande frågan vara: är filmen en skoluppgift?
Bli först med att få veta när det går att söka stipendier igen genom att se till att du har ett aktivt medlemskap i Sfilm och att läsa våra nyhetsbrev som går ut till alla medlemmar. Vi kämpar hela tiden för att kunna stötta fler medlemmar med stipendier och andra typer av satsningar. Vi verkar också aktivt för att nå nya målgrupper för att stärka mångfalden.

Följande 20 tilldelades stipendiet:

Nancy Ama Amponsaa Ofori
vill redigera om sin examensfilm, Henry, som hon gjorde under sin Master i Visuell Antropologi. Eftersom hon inte längre har tillgång till Premiere Pro genom skolan, så behöver hon köpa det för att kunna klippa om filmen. Sedan ska den skickas in till olika filmfestivaler. Stipendiet ska användas till att köpa Premiere Pro.

Elias Vendel
gör tillsammans med Simon Vendel och Olle Ängeby dokumentärfilmen ”TJEJKRAFT, JA TACK!”. En dokumentärfilm om bandet Tjejkraft, samt om vänskap, sorg, hopp och musikens eviga styrka att krossa normer i samhället. Stipendiet gick till inköp av en extern hårddisk inför sommarens produktion av filmen.

Jonas Bogsjö
utvecklar ett projekt där karaktärer inte syns i bild utan det är i ljudbilden runt omkring bilden som berättelsen sker. Stipendiet ska användas till att köpa en riktad mikrofon att ha på kamera och sändarbälte.

Polina Blag
ska utveckla manus till sin tredje korta ungdomsfilm som kommer att visas ur ett barnperspektiv. Stipendiet ska användas till att köpa Photoshop och Illustrator som Polina vill använda för att skapa bildmanus för filmen.

Neima Moumin
är producent för kortfilmen ”How to do Scandinavian” som handlar om en persisk familj som förbereder deras dotter för hennes första skoldag i Sverige. Stipendiet ska användas till att söka flera filmfestivaler som har anmälningsavgift.

Leandro Netzell Cerón
ska göra en dokumentärfilm om de minnen, anekdoter, rykten och gemensamma berättelser som tillsammans skriver en bys historia. Filmen kommer att utvecklas i en liten by med ett tjugotal stugor och gårdar i Småland och intervjuer gjordes i sommar. Stipendiet användes till de där små kringkostnaderna som alltid behövs men som tillsammans kostar – som batterier, bussbiljetter och att bjuda de medverkande på fika.

Malin Skinnar
ska möta dansaren Åse Wallberg på Kulturverkstan K-ringen i Motala för att provfilma hur hennes dansrörelser kan bryta sig ur Malins tecknade karaktärer och på bäst sätt filmas. Det kommer också att göras en dokumentär Youtubefilm om själva processen som ska publiceras ganska snart efter mötet. Stipendiet kommer att täcka resekostnaderna.

Gabriel Prenbo
är musiker i grunden och håller på att färdigställa sitt första kortfilmsmanus, en skräckfilm med fokus på det undermedvetna och obestämt obehagliga. Stipendiet ska användas till resor och fika under researchdagar där olika möjliga inspelningsplatser ska undersökas.

Inez Petterson
är producent för kortfilmen ”Dream on Nykvarn” regisserad av Vera Hamnebo och Sofia Edén. 10 unga kreatörer som på olika sätt pluggar, jobbar och frilansar inom film och teater idag utgör teamet. Stipendiet kommer att täcka kostnaden för hyrda myggor.

Marie Martorell
gör ett projekt om beduinkvinnor i Petra, Jordanien. Hon söker en jordansk producent till sitt projekt och vill därför delta vid en filmfestival i Jordanien i augusti. Stipendiet täcker kostnaden för att delta vid festivalens Industry Days samt en del av resekostnaden.

Alex Johansson
håller på med ett animatronikprojekt/”budget stop motion”. Det vill säga att Alex bygger upp en miniatyr/diorama som är bakgrund/location och filmar sedan scener med riktiga skådespelare framför greenscreen. Detta klipps ihop i post där även allt ljud skapas. Stipendiet ska gå till diverse teknikdelar till Arduino, starkare motorer, tyg, fyllning med mera.

Fernando Illezca
gör en lågbudgetfilm som skildrar ungas psykiska ohälsa efter dödsskjutningarna. Filmen är en motreaktion till dagens narrativ som romantiserar eller glorifierar våldet i förorten. Stipendiet ska bl.a. gå till att inhandla regiböcker av Judith Weston.

Emelie Dahlskog
ska tillsammans med sitt team göra en kortfilm som kretsar kring teman som glädje, kärlek och förlust. Konceptet bygger på en dikt och dess rytmik kommer att påverka klippningen. Stipendiet ska gå till hyra av en studio i Norrköping, där teamet kan rigga med lampor, filter och green screen för bilder som utgör abstrakta inslag i dikten.

Astrid Askberger
ska utveckla en film om en unik plats på Herkulesgatan i Göteborg: i en källare packas 100 matkassar per vecka och delas ut till människor som inte får ekonomin att gå ihop. Bakom disken står människor med erfarenhet av missbruk, kriminalitet och hemlöshet. ”På samma sätt som att ”It takes a village to raise a child” behövs det kanske en by för att man ska kunna vara människa…”, reflekterar Astrid. För stipendiet kommer hon att köpa en mygga till inspelningen.

Sokol Demaku
gör i samarbete med sin förening som är medlemmar i Sfilm, en dokumentärfilm om albanska folkdräkter och albansk dans. Det är ett projekt tillsammans med dansgruppen i AKC Migjeni i Borås. Stipendiet användes till rese- och fikakostnader för dansgruppen och andra inblandade.

Hanna Ångman
ska göra en kortfilm i 2D som utspelar sig i 1800-talets Sverige och kommer vara inspirerad av folklivssagor. Hon har sökt en Motion Design-utbildning och kommer jobba med projektet på fritiden tillsammans med en animeringskunnig kamrat. Stipendiet ska gå till redigeringsprogrammet Final Cut Pro.

Elliot Elmblad
har under våren varit fotograf för en examensfilm från Sfilms medlemsskola Kulturama Filmskola i Stockholm. Det har varit ett tätt samarbete mellan de fem personer i gruppen och dessutom har hela klassen hjälpt till att göra filmen. Nu hoppas Elliot att filmen ska få en lyckad festivalrunda. Stipendiet ska gå till anmälningsavgifter till olika filmfestivaler. I sin tur skulle filmfestivalvisningar kunna generera ett ökat förtroende och pengar att producera fler filmer för i framtiden.

Eva Persson
Evas filmprojekt handlar om upplevelsen av utmattning, hur det påverkar familjen och den det drabbar. Den utgår från det personliga och självupplevda – redan 2017 vände Eva kameran mot sin man för att försöka förstå och hantera hans personlighetsförändring. Stipendiet ska gå till resekostnader för att komma iväg bort från vardagen och få inspiration och också spela in material till filmen.

Andreas Ek-Sarfraz
har flera filmprojekt igång, bland annat en längre dokumentär om Corona och kassapersonals risker i samband med det samt en kortare dokumentär om en fotbollsklubb i Malmö. Men han upplever att de alla har fastnat på klippstadiet där han i nuläget har begränsade kunskaper. Stipendiet ska därför täcka en onlinekurs i film editing.

Chantale Fitzé
och hennes medregissör Nikhil Acharya känner varandra från Filmplats Göteborg som drivs av KulturUngdom som är medlemmar i Sfilm. Chantale och Nikhil har skrivit ett manus till en kortfilm som ska spelas in i oktober. Filmen är inspirerad av deras personliga utmaningar och med syfte att utifrån ett komiskt perspektiv visa upp konsekvenserna av att hela tiden försöka vara alla andra till lags. Stipendiet ska användas till att köpa fika och mat för casting under sommaren och inspelningsdagarna i höst.

20230829