Sveriges kortfilmfestival på Norden festival

För andra året i rad visade Sveriges Kortfilmfestival (SKFF) film på Norden festival i Schleswig som har fokus på både kulturen och miljön. Av årets sju utvalda filmer var tre miljöfilmer som visades i två olika program under tre dagar. Sveriges filmförbund (Sfilm) var på plats och presenterade förbundet, SKFF, de utvalda filmerna och samtalade med publiken före och efter visningen. I år hade vi även äran att ha med oss filmskaparen Vladimir Galdámez Garcia som var med och berättade om sin film Hjärtslag.

Filmerna som var med och visades under Norden festival var:

Vem städar upp efter pappa?
En dotter ringer sin pappa och ifrågasätter hans flygvanor i en värld som är allt mer beroende av att miljökrisen tas på allvar innan tiden rinner ut. En minutfilm av Embla Berndtsson & Amanda Almgren.

Hjärtslag
Sandra söker upp sin gamla pojkvän för att erkänna en hemlighet hon har burit på i flera år. Under mötet kommer det fram att Sandra inte är den enda som bär på en hemlighet. En film av Vladimir Galdámez Garcia

Den Nya Vardagen
Reflekterar känslorna som unga flickor har upplevt under pandemin och hur vänskap och passion kan hjälpa till att gå ifrån ensamhet, depression och den ständiga väntan på att saker ska bli som vanligt igen. Dansfilm av André Palm, Isak Laestadius och Jakob Larsson.

Rena Mälaren
Rena Mälaren är en ideell förening med målet att plocka upp så mycket avfall som möjligt från Mälarens botten. Det är en kamp mot klockan och ett ständigt pågående arbete. För vad händer egentligen om batterierna börjar läcka? Dokumentär av Rebecka Falk

Madame You Made My Day
På Gatwick Airport blir en dam stoppad i säkerhetskontrollen. Hon blir stressad men gör sitt bästa för att göra som hon blir tillsagd. Filmen är en självupplevd berättelse om hur säkerhetsmaskineriet manar fram låsningar och osäkert beteende. Animation av Monne Lindström.

Åh Herregud!
En liten flicka möter sin största rädsla med Crocs på fötterna. Minutfilm av Anna Fabricius och Thomas Meldgaard.

TRACKS
Kajsa och Viktor är två snowboardåkare från Vassijaure i norra Sverige. På senare tid har vintern inte varit sig lik. De tar hjälp av en miljöforskare för att förstå vad som händer, och hur det kommer att påverka livet för alla som bor där. Dokumentär av Viktor Björnström & Kajsa Maatta.