Presentation av en av våra medlemsklubbar: Ericssons film- och videoklubb.

Sfilm har flera olika medlemsklubbar och medlemsföreningar som man kan gå med och vara aktiv i. En av dessa är Ericssons film- och videoklubb i Stockholm. 

Klubben är en ideell förening som har som ändamål att verka för amatörfilmning och är öppen för både anställda och före detta anställda med filmning som hobby. I klubben filmar, redigerar och delar man alster för att utvecklas i amatörskapandets möjligheter. Man siktar inte på professionell filmning eller bearbetning, men studerar och prövar metoder och verktyg i den kategorin. Målet är att utveckla filmberättartekniken med de verktyg som normalt står tillhands för amatörfilmaren.

Men Ericssons film- och videoklubb, som är en del av telekomföretaget Ericsson fritidsverksamhet, har även gamla anor.

Redan år 1959 bildades en avknoppning från fotoklubben med entusiaster från det ingenjörstäta L M Ericsson, vars intresse var förstås teknik, men givetvis även en fascination att berätta med rörliga bilder. Dåtidens klubb ”L M Ericssons Smalfilmsklubb” kom att samla flera hundra medlemmar under storhetstiden på 1970–1990-talet och utveckla en betydande verksamhet med inköpt utrustning, klubbrum, kurser, studiebesök, uthyrning, filmtävlingar och klubbproduktioner.

Videoeran och därefter den digitala dito innebar kompetensmässiga paradigmskiften, som tillsammans med en åldrande skara medlemmar tyvärr innebar att klubbverksamheten minskade rejält. Alltjämt lockar EFoV-klubben ett tiotal medlemmar, främst pensionärer, att göra film och i trevlig samvaro besöka en handfull möten per år i Ericssons filmsal i Kista som företaget fritt tillhandahåller.

Torsdagen den 17 november kl.18.00 anordnar klubben Storträffen i Kista tillsammans med andra klubbar i Stockholm. Vid intresse att delta skicka ett mail till claes.deander@telia.com. 

Läs mer om klubben och träffen på deras webbplats: https://erivideo.se/