Ny medlemsförening: Albansk Kulturcenter Migjeni

Vi vill välkomna en ny förening som medlem i Sfilm, Albansk Kulturcenter Migjeni Borås. På senaste styrelsemötet så antogs de som ny medlemsförening.

Albansk kulturcenter har flera olika kulturaktiviteter i sin verksamhet såsom poesi, dans, radio, tv, tidskrift, drama och film. Föreningen är öppen för alla men fokus är barn och ungdomar samt landsmän boende i Boråstrakten. De samarbetar med andra föreningar i regionen, Finska föreningen i Borås, Den Sju Häradens Kulturhistoriska föreningen Borås, Eritreanska föreningen Borås, Pingst Kyrkan Borås, Stadsbiblioteket Borås, Albansk Ungdomscenter Hässleholm, Kurdiska Kvinnoföreningen Borås, och Kulturens.

Föreningens poeter framträder på olika bibliotek i regionen och de organiserar den 12:de Internationella Borås Poesifestivalen. Albansk folkdans ska presenteras på Ramnas parken, Borås Museet, ”Sommarsöndagarna”. ”Tomten från Kosovo” är en barnaktivitet vi har varje år i december i olika städer i Västra Götaland. Varje vecka görs en timmes radioprogram, Radio Dituria, som sänds i Borås närradio. Även ett samarbete med Öppna Kanalen i Göteborg. ”Men det är för dyrt nu för vår förening att sända programmet via de och vi pausera lite nu.” Föreningen ger ut en tidning, Dituria, som kommer ut en gång per månad på albanska men fyra sidor är på svenska. Tidningen ska starta ett samarbeta med UngMedia. Föreningen ska delta på bokmässan i Angered med sina författare. De ska presentera albansk litteratur.

Albansk Kulturcenter vill samarbeta med Sfilm och starta en studiecirkel för att lära sig att skriva manus. Även starta en studiecirkel om foto och film.

”Vi är på gång med detta att starta WEB TV, fick tillstånd från radioverket.”

”Vi har utrustning för att filma och redigera filmer. Vi har gjort några dokumentärfilmer och vi är på gång nu med en ny dokumentärfilm, om Hässleholm, med en svensk kulturförening. I samband med det fick ett förslag från en regissör om att spela in en långfilm baserat på en bok, skriven av en av våra författare.”

– Sokol Demaku, ordförande

Webbsida: https://www.dituria.se/