Ericssons Film- och Videoklubb

Det var 18 personer i sal Lars Magnus när klubbmästerskapet 2023 drog i gång. Av dessa 18 var det inte mindre är sju (7) kvinnor vilket är mycket ovanligt i vår förening. Anledningen till denna stora skara var att vi lyckats engagera sju personer till vår jury och av dessa var 4 kvinnor på plats.
Före klubbmästerskapet visades som brukligt entréfilm som denna gånga var tvenne nämligen mästarna från år 2003 och 2013. Dessa var Nu blir det bullar, andra bullar av Lennart Berg och Viking Ek av Östen Andersson.

Inför tävlingens start presenterade tävlingsledare Bengt Risinger jury och tävlingsbestämmelser. Dessa bestämmelser säger att juryn skall utse de tre bästa filmerna.
Juryn, som anmält sig via Sfilms medlemsutskick (sfilm.se), bestod av Aase Högfeldt (konstnärlig ledare på Sfilm), Lena Gavelin (journalist och statist), Marina Nyström (regissör och skådespelerska), Eva Lundegård (amatörskådespelerska), Karin Nilsson (amatörskådespelerska, statist och modell), Lena Mörsare (manusförfattare) och Alexander Onofri (studerande på filmprogrammet vid Sigtuna FHS).
Detta är den mest manstarka (kvinnostarka skall det väl heta), kompetensfyllda och mångskiftande jury som klubben har haft under sina 64 år.
Filmerna hade granskats och diskuterats av juryn på förhand. De 4 förstnämnda ur juryn var på plats för att göra den slutliga bedömningen. Bidragen visades i slumpad ordning och givetvis utan angivelse av tävlande person.

Bild från utsändningen via Youtube.

Deltagande filmer

Nr Titel Längd Producent
1 Musik vid fjorden 3 Claes Enwall
2 Ryssland på 1910-talet 2 Nils Eklöf
3 Det flyger är -det planlöst 3.5 Eric Lundgren
4 Han lagar allt 2 Henny Rutley
5 Glacierexpressen 8 Östen Andersson
6 Bokbinderi 8.5 Eric Lundgren
7 Konstnär i Skärgården 8 Eric Lundgren
8 Yttre rymden 1.5 Nils Eklöf
9 Filmmanuskript 3 Östen Andersson
10 Midvinter 3 Claes Enwall
11 Den sista tiden 8.5 Claes Enwall
12 Planlöst cyklande 7.5 Östen Andersson

Resultat
Efter att de närvarande i juryn hade samtalet en dryg timme fick publiken följande resultatlista för KM 2023:
1. Bokbinderi
2. Han lagar allt
3. Glacierexpressen
Juryn gav också ett hedersomnämnande till Den sista tiden och ett ”special mention” till Filmmanuskript. Förutom dessa två kom övriga filmer på fjärde plats:
Musik vid fjorden, Ryssland på 1910-talet, Det flyger är – det planlöst, Konstnär i Skärgården, Yttre rymden, Midvinter och
Planlöst cyklande.
Producenten för Bokbinderi, Eric Lundgren, får därmed sin första inteckning i klubbens vandringspris.
Alla pristagare förärades med biocheckar.

Några ledord från juryn inför filmskapande
• Dramaturgi, anslag. Detta är viktigt även för en kort film.
• Nyfikenhet, mod. Våga ta tid att hitta något unikt, något annorlunda.
• Testvisningar. Gör testvisningar för någon som du inte är så bekant med, som kanske är lite kritisk. Våga ta emot kritik och feedback.
• Hitta något som känns i hjärtat. Ett ämne som berör. Vad får min puls att gå igång.

Övrigt på klubbmötet
Vi fick se ett bidrag ur SFilms kortfilmsfestival 2022, en film som också gick vidare och fick guld i Unica festivalen – filmen “Mina sköra händer” av Willy Fermelin.

Bengt Risinger har besökt halvön Senja mellan Lofoten och Tromsö tillsammans med fotograf Anders Jorulf. Den sistnämnde har gjort filmen “One day in Senja” som vi fick beskåda. Bengt berättade att Anders var villig att komma till vår klubb och berätta både om foto och film. Kanske på ett gemensamt klubbmöte med fotoklubben?

Claes Enwall berättade om arbetsgruppen Goda filmidéer. Gruppen sammanträder varannan vecka, mest digitalt. De har fått fram en bra idé och skall nu göra ett filmmanus. Målet är en färdig film till KM 2024. Men vem skall stå som producent? De planerar också för en dokumentär om lädergravyr.

Ericssons Film- och Videoklubb

I teknikhörnan hade Peter Karlsson tillsammans med Tomas Tungel full koll på utsändningen via Youtube.
Arbetsgruppen ”Goda filmidéer” djupt fokuserade på Tords Stureborgs manuskript till en liten film.