I helgen arrangerades Sveriges Kortfilmfestival Botkyrka,

Sveriges Filmförbund första helt lokala filmfestival. Festivalen ägde rum i Hallunda Folkets Hus i Botkyrka och alla tävlande filmer hade en koppling till Botkyrka. Festivalen var gratis att delta i och många Botkyrkabor dök upp under dagen.

Det blev filmen SPILLT BLOD TORKAR INTE, av Dylan Kadir, Daniil Tomas och Alexander Zadruzny, som av juryn utsågs till vinnare av S:t Botvidspriset/bästa film. Filmen är en poetisk skildring av bakgrunden till det beväpnade våld som skördar barns liv och framtidens hopp. Filmen har tidigare i vår även vunnit Getpriset vid .MOV Filmfestival i Husby och bästa ljuddesign vid Sveriges Kortfilmfestival på Bio Rio. Efter att S:t Botvidspriset överlämnats i samband med prisutdelningen på Hallunda Folkets Hus i Botkyrka i lördags kväll tog Alexander Zadruzny tillfället i akt att höja rösten (“Höj rösten” var festivalens tema) för 39-årige Mikael som sköts till döds framför ögonen på sin tolvårige son i Skärholmen i onsdags. Ett tal som skapade en enad känsla i lokalen och som rörde flera besökare till tårar.
På vår facebooksida kan du se hela talet.

Här kan man läsa om alla vinnare.

Festivalen var ett samarrangemang mellan Sveriges Filmförbund, mediehuset Fanzingo, ABF Borkyrka-Salem och Hallunda Folkets Hus.

20240416