Julia Lagergren, Ibrahim Faal, Saleen Gomani, Mikaela Karlsson, Sokol Demaku, Olle Christiansen Meijer, Ebba Stoppelenburg, Malin Carlsson Ståbi, Mattias Königson, Selim Sevim

Små & snabba stipendier

Nu är alla våra tio små & snabba stipendier för höstutlysningen 2021 utdelade. Stipendiaterna (i ordning från vänster till höger enligt bilden, först övre raden sedan undre) är:

Julia Lagergren – ska göra en kortskräckfilm på Hagabion i Göteborg med samhällskritiskt budskap. Julia ska använda stipendiet till att köpa en Zoom H5.

Ibrahim Faal – ska göra en kortfilm som ställer frågan om det går att kombinera sex och vänskap. Stipendiet ska användas till hyra av kamera och lokal, samt inköp av rekvisita.

Saleen Gomani – vill lära sig att filma på analog film och har därför skaffat en enklare super16 filmkamera samt accessoarer för att kunna framkalla filmen hemma. Stipendiet ska användas till att köpa två rullar film som hen kan göra en enklare ”klipp-i-kamera” kortfilm med.

Mikaela Karlsson – gick nyligen en workshop i Super 8-filmskapande och blev helt kär i processen. Nu vill hon göra videokonst med analoga processer och stipendiet ska användas till film och kemikalier.

Sokol Demaku – ska tillsammans med en filmgrupp i Borås göra en dokumentärfilm om en ung blind flicka från en stad i södra Albanien. I filmen deltar hon i manusskrivandet och kommer att berätta om sitt liv och sina erfarenheter. Stipendiet ska användas till att skaffa ett redigeringsprogram.

Olle Christiansen Meijer – ska göra en avdramatiserande och humoristisk film som planeras att användas i sexualkunskapsundervisningen som introduktion till obekväma frågor. Olle har behov av att hyra en kamera samt passande objektiv för två dagars inspelning.

Ebba Stoppelenburg – ska göra en filosofisk och visuell dokumentär om ett mänskligt kranium som har intresserat henne enda sedan hon var barn. Om människan som hamnade i bokhyllan hemma hos en familj. Stipendiet kommer att användas för hyra av klipp- och ljudstudio.

Malin Carlsson Ståbi – har spelat in en kortfilm med Ulla Billquist som inspirationskälla. Filmen utspelar sig på den mark i Sörmland strax utanför Trosa där Ulla en gång hade en stuga som brann ner. Stipendiet ska användas till postproduktionen, främst filmmusik.

Mattias Königson – ska göra ett pilotavsnitt för en humoristisk webbserie. Projektet kommer att produceras tillsammans med Lotta Forsberg och Elin Gustafsson. Stipendiet ska användas till hyra av lokal/ljudutrustning samt inköp av rekvisita.

Selim Sevim – ska göra en film om en födelsedagsöverraskning som misslyckas abrupt när födelsedagsbarnet försöker ta livet av sig. Selim ska använda pengarna för att försöka hitta team och andra kreativa människor att samarbeta med.

Stipendiekommitteen för Sveriges Filmförbund vill önska ett stort grattis till stipendiaterna och ser fram emot spännande filmprojekt! Vi vill också passa på att tacka alla som sökte stipendier i den här utlysningen. Alla som sökte men tyvärr inte kunde få ett stipendium den här gången, rekommenderar vi starkt att söka igen i nästa utlysning! Det var överlag hög kvalitet på ansökningarna och vi är stolta över att samla så många talangfulla, nyfikna och kreativa människor under vårt paraply. Vi kämpar hela tiden för att kunna stötta våra medlemmar med så många stipendier och andra typer av satsningar som möjligt! Info om nästa utlysning kommer preliminärt under vårterminen.