Sfilms stipendiater sommaren 2022
Nu är alla Sfilms 20 sommarstipendier utdelade! Vi är glada över att kunna bidra till att möjliggöra allt från filminspelningar till resor och konstnärligt utvecklingsarbete för våra medlemmar. Det var hög konkurrens denna gång och vi valde att prioritera en så stor spridning och mångfald av stipendiater som möjligt sett till olika parametrar som typen av projekt/aktivitet, bakgrund/erfarenhet, geografisk spridning, eventuell medlemsförening m.m. Denna gången valde vi också att lyfta medlemmar som inte tilldelats stipendium tidigare.
Tack för alla ansökningar! Du som sökte men tyvärr inte kunde få ett stipendium den här gången, rekommenderar vi starkt att söka igen i nästa utlysning som dyker upp under höstterminen. Bli först med att få veta när det går att söka genom att se till att du har ett aktivt medlemskap och att läsa våra nyhetsbrev som går ut till alla medlemmar. Vi kämpar hela tiden för att kunna stötta fler medlemmar med stipendier och andra typer av satsningar. Vi verkar också aktivt för att nå nya målgrupper med vårt medlemsskapserbjudande och våra utlysningar, för att stärka mångfalden.
Sommarstipendiaterna (i ordning från vänster till höger enligt bilden, uppifrån ned) är:
Benedikte Esperi – kommer att omarbeta befintliga scenkonstverk (dans) till formatet dansfilm för att delta i internationella dansfilmfestivaler. Benedikte vill även lyfta dansfilmen och synliggöra den som en existerande genre. Stipendiet ska användas till kostnader för kameraassistent.
Joel Wiklund Ekman – håller på att slutföra manuset till sin kommande kortfilm som handlar om ensamhet i ett sekulärt samhälle. Joel vill lägga stor vikt vid filmens ton och därför kommer han att ha stort fokus på ljud och musik samt även använda dessa som berättartekniker. Stipendiet ska användas till att delfinansiera inköpet av en programvara för att kunna arbeta, både i detta projekt och långsiktigt, med ljud och musik.
Lina Pihl – är i planeringsstadiet att göra en naturdokumentär för barn där hon ska filma präriehundar i USA hösten 2023. Idén är att filma ur ett barns synvinkel och för att uppnå det kommer hon att ta hjälp av sin son. Tidigare har Lina varit producent och stipendiet ska användas till att gå en filmkurs för att Lina ska utveckla sina kunskaper och få nya idéer och inspiration till att själv filma.
Jasmijn Kooijman – ska åka till Paris ett par dagar för att umgås med vänner som var tvungna att lämna Sverige efter utvisningsbeslut. Tillsammans med dem vill hon utforska om det skulle gå att göra en långfilm om personer som sökt men ej fått asyl i Sverige. Stipendiet ska användas till och under vistelsen i Frankrike.
Julián Quevedo – ska skriva manus till 3 kortfilmer. Den första handlar om hur svårt det är att få vård för psykisk ohälsa i Sverige. Den andra vill med humor och ironi problematisera Sverigebilden, som ett snällt och humanitärt land, samtidigt som många människor utvisas till ostabila och farliga länder. Med den tredje filmen vill Julián på ett surrealistiskt och drömskt sätt gestalta känslan av att känna sig som en del av två länder. Stipendiet ska användas till att delfinansiera inköpet av en professionell programvara för att kunna skriva flera manus samtidigt.
Ivar Jansson – jobbar med ett projekt som utgår från Åland och Ålands skärgård – platsen där han är född och uppvuxen. Det har hittills blivit en film, men Ivar vill även utveckla det till andra delar, kanske en webbserie eller något som kan visas i en utställningskontext. Tematiken är ålänningarnas relation till havet, både som en fysisk plats, men också som ett slags fenomen som format hela den åländska identiteten och kulturen på ett både påtagligt och abstrakt sätt. Stipendiet ska täcka resekostnader.
Lilly Nilsson – brukar göra film ihop med sina kusiner Hanna, Alvina och Tore, de är alla mellan 13-16 år. Denna gång ska de göra en film om historiska händelser i och omkring sjön Fryken. Stipendiet ska användas till resekostnader mellan Värmland och Västergötland samt kring Fryken.
Aland Mohammed – gör en dokumentär om Friskis & Svettis i Gävle, en förening där han själv är verksam som ledare. Han vill undersöka frågor som hur sviterna av en pandemi hanteras, hur framtiden ser ut för en förening som av många anses omodern och varför Friskis är viktigt för det svenska samhället. Stipendiet ska användas till att köpa två böcker om dokumentärfilm som Aland skulle vilja läsa innan han genomför projektet.
Malin Nicander – ska, tillsammans med Selina Håkansson, göra en pilotfilm om en dränkt by. Under inspelningen hoppas Malin träna sin förmåga att filma under vatten. Stipendiet ska täcka kostnaden för ett extra dyk som möjliggör mer filmning.
Karolina Bergman Engman – ska göra en film som utgår från byar längs Estlands västkust, som majoriteten av den estlandssvenska befolkningen flydde i samband med andra världskriget. Narrativet byggs upp i dialog med hennes farfar som har bakgrund från platsen, såväl som möten med människor med estlandssvensk bakgrund och arkivljud. Filmen kommer att innehålla animerade minnesbilder, som konstrueras av 3D-renderade fotografier som föreställer hem, bebyggelse och natur från kustlandskapet. Stipendiet ska användas till resekostnader till Estland där projektet spelas in.
Morgan Norberg – ska göra en kort lågbudget fantasyfilm som handlar om två personer med olika religiösa trosuppfattningar, vilka är i konflikt med varandra. Trots detta så blir de goda vänner. Stipendiet ska användas till rekvisita och kostymer med en medeltida inriktning.
Per-Anders Agdler – ska göra film om smältande glaciärer och vårt ansvar för detta. Under en vecka kommer han att fokusera på Sylglaciären i västra Jämtlandsfjällen. Han har hittat foton tagna av fotografen och geologen Fredrik Svenonius på 1910-talet. Med de som utgångspunkt vill han med film visa förändringen de senaste 100 åren men även hur det kan se ut om ytterligare 100 år. Stipendiet ska täcka resa till och boende på Sylarnas Fjällstation.
Emmy Christensen – vill prova att göra en film som är spännande rakt igenom. Hon kommer att fokusera extra på kamerarörelser och ljus/ljud för att uppnå det. Stipendiet ska användas till inspelningskostnader och rekvisita.
Ninnie Schelin – ska göra en dokumentär i essäfilmsstuk om sin mormor som utgår från filmer hennes mormor filmade och klippte ihop själv under 50- och 60-talet. Hon var en konstnärssjäl som experimenterade med filmandet och klippandet själv, men var fast i den klassiska hemmafrurollen med lite utrymme att få uttrycka sin kreativitet. Stipendiet ska användas till research och digitalisering av gamla Super 8-filmer.
Pär Sparresäter – ska ut och tågluffa och har en vision om att skapa flera små filmer på sin resa genom Europa. Han kommer att nätverka med andra filmare på vägen för att se om de kan skapa något tillsammans, men också filma mycket själv och försöka skapa några konstfilmer av materialet. Stipendiet kommer att användas för att införskaffa ljudutrustning för att kunna göra filmprojekt på egen hand.
Lena Mörsare – skriver ett manus för långfilm eller miniserie, med utgångspunkt i hennes egna erfarenheter av att flytta från Södertälje till Haparanda 1979 och om hennes tonårstid där och i Torneå, Finland. Historien har dock allt mer blivit huvudkaraktären India Morris (13) egen historia och handlingen utspelar sig under en helt annan tid. Stipendiet ska användas till att anlita någon för hjälp med översättningen från svenska till minoritetsspråket meänkieli i en del av dialogen i filmmanuset.
Srdjan Nedzipovski – är utbildad skådespelare och vill nu göra sin första kortfilm, från idé till färdig film, för att lära sig processen. Den ska handla om början på en vänskap mellan två individer och spelas in i sommar. Stipendiet ska användas till att köpa eller hyra en rullstol som ska användas som rekvisita.
Matilda Friman – i sommar hade Matilda premiär för sin kortfilm ”The Last Picture Show” på ”Not So Happy Filmfestival” som ägde rum i de värmländska skogarna. Festivalen är liten och har fokus på alternativ kultur och hållbara levnadssätt. Matilda ville åka på festivalen för att träffa andra filmare som arbetar med liknande teman och se deras filmer. Stipendiet ska täcka resekostnader till och från filmfestivalen.
Monne Lindström – arbetar med en kortfilm som handlar om brev. Sedan 80-talet har hon brevväxlat med sin vän Marie Levin och nu vill hon filma i Maries ateljé. Filmens form skulle kunna bli en filmdikt om både brevets funktioner, förr och nu, och funderingar om kommunikation mellan människor. Stipendiet ska användas till en privatlektion i oldschool-måleri hos Marie som kommer att filmas.
Alexander Jemtrell – håller på med ett dokumentärfilmsprojekt som spelas in i Finland. Det är en coming of age film där Alexander följer en 21-årig kille som i vuxenlivets början tagit sig an ett något udda projekt: med hjälp av familj och vänner försöker han återskapa Peter Jacksons Sagan om ringen på finska. Stipendiet ska täcka resekostnader med tåg och båt.