Sfilm var inbjudna att lördagen 22 april visa ett urval kortfilmer

I ett samarbete med Värnamo Filmhistoriska festival var Sfilm inbjudna att lördagen 22 april visa ett urval kortfilmer, minst 25 år gamla, från olika epoker. Vi satte samman åtta arkiv och medlemsfilmer i kronologisk ordning i ett filmprogram som vi kallade
”Skattkistan – ett urval digitaliserade kortfilmer från våra medlemmar och arkivet”
Programmet presenterades av Aase Högfeldt från Sfilm som även berättade om att när förbundet, som startade 1940, för några år sedan började katalogisera och strukturera allt arkivmaterial, fann många folkliga filmskatter både i arkiv, hos medlemmar och via andra samarbeten. Alla med en intressant historia berättad i olika format, såsom spelfilm, dokumentär, komedi, stumfilm, konstfilm och animation. Alla filmer har vunnit pris nationellt, internationellt och på vår festival som startade 1957, Sveriges äldsta filmfestival. Bland annat ”Sommarhamn” (1959) av Jan Troell” Solens Vatten”(1994) av Jessica Laurén, ”Theodor”(1984) av Johan Brisinger.
Jessica Laurén som är både animatör, designer, regissör och författare var med på plats och berättade om sin första animation ”Solens Vatten”. Hon och Aase svarade på frågor och samtalade med en intresserad publik.
Jessica och Aase var även med på invigningen där ett filmband klipptes på småländskt vis, de hörde Svenska Filminstitutets presschef Jan Göransson ha ett roligt och spännande samtal med Inger Nilsson. Festivalens konstnärliga ledare Kalle Boman pratade med filmlegenden Jan Troell. Fredrik Strage kåserade kring ”10 popkulturella Bergman-ögonblick” och till lördagens filmfrukost bjöd han på ”Skräck, Romantik & VHS – Strages filmiska 80-tal. Göran Du Rees, professor emeritus i filmregi, oberoende producent mm och med i Sfilms arkivgrupp, gjorde ett intressant och viktigt föredrag om amatörfilmens historia och visade fantastiska filmklipp från filmer och animationer av Börje Windfeldt som var lastbilschaufför, filmare, animatör och förgrundsgestalt inom svensk amatörfilm.
Det blev några roliga och mysig filmdagar på Värnamo Filmhistoriska 2023 där alla filmer var äldre än 25 år, från ”Pippi Långstrump” till ”Ebba the Movie”.

Aase Högfeldt
Sfilm // SKFF

20230515