Många priser på UNICA filmfestival i Schweiz

Den 21-17 augusti presenterade Sveriges filmförbund ett filmprogram med fem filmer från årets kortfilmfestival på den internationella filmfestivalen UNICA som i år hölls i Locarno, Schweiz. UNICA, som sorterar under UNESCO, arrangeras varje år i ett av de 30 medlemsländerna där de olika länderna tävlar i kortfilm.

Sveriges Filmförbund skickade i år med tre kortfilmer och två minutfilmer till UNICA. Minutfilmerna tävlar i den så kallade World Movie Minute Cup (WMMC) som är VM i minutfilm.

Filmerna som skickades till UNICA var:
Mina Sköra Händer av Willy Fermelin
Madam You Made My Day av Monne Lindström
Vägg i Vägg av Linda Lövgren
Åh herregud av Anna Fabriscus och Tomas Mellgard (Minutfilm)
Tänker på dig av Ellen Johansson (Minutfilm)

Sveriges filmförbund är stolta över att kunna säga att alla fem filmer vann priser i helgen.

Guld och det prestigefyllda UNESCO-priset gick till Mina sköra händer av Willy Fermelin. UNICA beskriver priset så här: “Every year ICFT / CICT offers the UNESCO Fellini Medal (Delmiro de Caralt Prize) to be awarded to a work witnessing to the values of tolerance and peace fostered by UNESCO”

Silver och bästa regi gick till filmen Vägg i Vägg av Linda Lövgren.

Brons gick till Madame You Made My Day av Monne Lindström.

I WMMC (World Movie Minute Cup) gick bronset till Åh Herregud av Anna Fabricius och Tomas Mellgard och hedersdiplom till Jag Tänker på dig av Ellen Johansson.

SKFFs producent konstnärliga ledare, och Sfilms internationella representant Aase Högfeldt och SKFFs film & teknikansvariga Ada Reinthal representerade Sverige på årets UNICA.